bijenvereniging bakel
  • klaverbloem2
  • bij
  • bij2
  • klaverbloem
  • bij3
  • bloem
  • bij4
  • bloem2
bijenvereniging bakel

Wat doet een Imker allemaal

Een Imker verzorgt z'n bijen en probeert zoveel mogelijk honing en broed te krijgen. Honing om te consumeren, eventueel te verkopen als er voldoende is. Broed om het volk zo sterk en zo groot mogelijk te maken.

Kan de imker dat? Ja,tenminste als het allemaal 'n beetje wil lukken wel, maar hij is van veel dingen toch afhankelijk. Een daarvan is het weer. Dat wil niet zeggen dat wanneer het regent er geen broed komt. Dat gaat in de regel gewoon door.

Wat de honing betreft zijn de bij en de imker afhankelijk van hetgeen de bloem aan nectar afgeeft. Dat is ook weer afhankelijk van het weer.
We gaan er vanuit dat het over het algemeen redelijk tot mooi weer wordt.

De winter.

In de winter hoeft de imker niet zoveel te doen aan de bijenstand en de bijen. Wel moet hij alles goed in de gaten houden. Kijken of er geen abnormale dingen gebeuren rond of in de bijenstand. In de winter is de imker toch op een of andere manier met zijn hobby of werk bezig.

Bijvoorbeeld het lezen van literatuur en boeken, de bijenspullen repareren en verzorgen en vergaderingen bijwonen.

Dat repareren en verzorgen houdt in dat de kasten die niet in gebruik zijn, gerepareerd moeten worden als dat nodig is. De kasten moeten voorzien worden van een nieuw verflaagje en de raampjes voorzien van nieuw kunstraat. Dus alles moet weer klaar gemaakt worden voor het voorjaar.

Dan is het voorjaar, maart/april.

De tijd dat de imker bijna niet meer op z'n stoel kan blijven zitten. Dan begint de spannende tijd weer dan waagt de imker een blik in de bijenkast, tenminste als het niet te koud is. Het kan in die tijd nog behoorlijk koud zijn dus daar moet de imker wel op letten.

Waar kijkt de imker naar?

Op de eerste plaats of er nog voldoende voer aanwezig is en of er nog een koningin aanwezig is. Hoe ziet hij dat allemaal? Dat is een kwestie van ervaring en kennis van de imker. Dit controleren gebeurt eigenlijk het gehele jaar door, dit moet ook wel want er kan van alles gebeuren, de koningin kan sterven en kan geroofd worden door andere bijen, dus dat andere bijen die niet in de kast thuis horen de honing komen stelen etc.

Wat belangrijk is dat er een goed leggende koningin aanwezig is en er moet voldoende voer aanwezig zijn. 

Is er niet voldoende voer aanwezig dan moeten de bijen bijgevoerd worden door de imker. Dat doet hij door een voerbakje met opgeloste suiker te plaatsen boven op de kast. Wel moet hij zorgen dat de bijen erbij kunnen natuurlijk. Dit bijvoeren gebeurt alleen als er nog niets te halen is in de natuur, als er nog geen bloemen zijn die nectar afgeven.

In de meeste gevallen is dat ook nog niet want in het voorjaar zijn er maar weinig bloeiende planten of struiken en bomen. Kijk in het voorjaar maar eens om je heen. Een van de weinige struiken of bomen die bloeien zijn de wilgen (bekend door de wilgenkatjes). Ook de krokus staat in bloei. Die is ook erg gewild door de bijen.

Is er geen koningin aanwezig zal de imker er een moeten inzetten, dat gaat zo maar niet, daar komt heel wat bij kijken, hier is het vakmanschap van de imker heel belangrijk, hij moet onder andere weten in welke staat het bijenvolk is, is het groot genoeg om een koningin er in te zetten, of kan hij het bijenvolk zonder koningin bij een ander bijenvolk voegen, dat zijn vragen die bij de imker op dat moment opkomen en waar hij op dat moment over moet beslissen. Er spelen nog meer factoren mee, dat kan of is voor iedere imker weer anders.